Μαθετε Τα Παιδια Σας Πως Να Αντιμετωπιζουν Το Αγχος

Το άγχος είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα που μαστίζει την εποχή μας. Λίγοι είναι εκείνοι που έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν με υγιή τρόπο την όλη κατάσταση και δεν καταλήγουν στον ψυχολόγο ή με ψυχοφάρμακα. Αυτή η αγχώδης διαταραχή δυστυχώς δεν αφήνει ανεπηρέαστα ούτε τα μικρά παιδιά. Αν, λοιπόν, θέλετε να τα βοηθήσετε να αντιμετωπίσουν το άγχος και να ξεπεράσουν τους φόβους τους, σας παραθέτουμε μερικές ιδέες για να αρχίσετε από κάπου.

1)      Μερικοί από εσάς δεν είχατε ποτέ  ασχοληθεί με το θέμα ‘’άγχος’’. Το πιο λογικό, επομένως, που θα πείτε στα παιδιά σας είναι να αντιμετωπίσουν κατάματα τους φόβους τους. Η συμβουλή αυτή μπορεί να ακούγεται ως ένα βαθμό γενική. Μπορεί, όμως, να λειτουργήσει αν αφήσετε τα παιδιά σας να πορευτούν με βάση το δικό τους ρυθμό, χωρίς πίεση. Εάν σιγά σιγά εκθέσετε το παιδί σας στο φόβο του είναι πολύ πιο πιθανό να συμμετάσχει στη διαδικασία καταπολέμησής του και τελικά να το ξεπεράσει. Χρειάζεται φυσικά έντονα η δική σας βοήθεια ώστε να του αποδείξετε με τον τρόπο σας ότι δεν υπάρχει λόγος αγχώνεται για το συγκεκριμένο θέμα.

2)      Προσπαθήστε να μετατρέψετε τη διαδικασία διαχείρισης του άγχους σε ένα παιχνίδι ή μια πρόκληση, στην οποία μάλιστα θα συμμετέχετε και εσείς ως βοηθός. Βέβαια το στάδιο αυτό δεν θα είναι πάντοτε  εφικτό, οπότε μπορεί πολλές φορές να παραληφθεί.

3)      Μην υποτιμήσετε ποτέ το φόβο του παιδιού σας. Να θυμάστε ότι μόνο και μόνο επειδή κάτι δεν φαίνεται τρομακτικό σε εσάς δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τρομάζει το παιδί. Προσπαθήστε να μοιραστείτε μια προσωπική σας ιστορία με το παιδί στην οποία εσείς ο/η ίδιος/α χρειάστηκε να ξεπεράσετε κάποιο φόβο σας. Το παιδί ταυτίζεται μαζί σας, συνειδητοποιεί ότι δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση και παίρνει θάρρος για να συνεχίσει.

4)      Το τέταρτο στάδιο συνδυάζεται εύκολα με το προηγούμενο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε εδώ είναι να ακούσετε προσεκτικά το παιδί. Μόλις σας αποκαλύψει ακόμα και την πιο μύχια σκέψη του θα μπορείτε να το βοηθήσετε να την αλλάξει.

5)      Μην ξεχάσετε να γιορτάσετε ακόμα και για την πιο μικρή επιτυχία. Είναι σημαντικό για το παιδί να ξέρει ότι το υποστηρίζετε, ότι είστε δίπλα του σε κάθε βήμα και ότι αναγνωρίζετε όχι μόνο τον αγώνα, αλλά και τις νίκες του.

Τέλος, να θυμάστε ότι σε αυτή τη διαδικασία δεν είστε μόνοι σας. Υπάρχουν αξιόλογα βιβλία στην αγορά τόσο για εσάς όσο και για το παιδί. Επίσης, υπάρχουν πολλοί ειδικοί που είναι πρόθυμοι να συζητήσουν και με εσάς και με το παιδί προκειμένου να ξεπεραστούν οι φοβίες και το άγχος του. 


Δείτε σχετικά...
prev next

loading...

Leave A Comment