Βοηθήστε τα παιδιά να μην απογοητεύονται εύκολα

Home/Blog/Βοηθήστε τα παιδιά να μην απογοητεύονται εύκολα

Βοηθήστε τα παιδιά να μην απογοητεύονται εύκολα

Ένα από τα καλύτερα μαθήματα που μπορείτε να  δώσετε σε ένα   μικρό παιδί είναι  να μάθει  πώς να αντιμετωπίσει την απογοήτευση.   Όταν θα βρίσκεται στο  σχολείο, το παιδί θα χρειαστεί  να κάνει  όλο και πιο δύσκολες εργασίες πέρα ​​από τα όρια των δυνατοτήτων του.  Αναπόφευκτα  κάποτε θα νιώσει  την απογοήτευση,  στο σχολικό  και στο  κοινωνικό τομέα.   Στην πραγματικότητα, το χάσμα μεταξύ των επιτυχημένων και αποτυχημένων παιδιών  δεν θα προκύψει  λόγω διαφορών στη νοημοσύνη και στις ικανότητες, αλλά μάλλον λόγω των διαφορών στην ικανότητα να χειριστεί τις δυσκολίες και  να επιμένει  για το καλύτερο.

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία,  εφ’ όσον  όλες  οι ανάγκες τους  πάντα  εκπληρούνται από τους  γονείς τους και τα άτομα που τα φροντίζουν . Δεν έχουν ακόμα αποκτήσει όλες τις γλωσσικές δεξιότητες που χρειάζονται για να εκφραστούν και στερούνται επίσης την ανάπτυξη του εγκεφάλου που επιτρέπει στους ενήλικες να επισημαίνουν και να ελέγχουν τα συναισθήματά τους και πώς αυτά τα συναισθήματα εκφράζονται. Για  να αναπτύξουν τόσο τις λεκτικές και κοινωνικές -συναισθηματικές δεξιότητες που χρειάζονται, είναι σημαντικό θα συναντήσουν καταστάσεις  που περιλαμβάνουν κάποια    απογοήτευση.  Για αυτό το λόγο δεν πρέπει και οι γονείς να  τους κάνουν όλα τα χατίρια.

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί  εύκολα  να συγκλονιστούν  και χρειάζονται αρκετή υποστήριξη στο  θέμα.  Τα παιδί που δεν μαθαίνει πώς να  αντιδράσει στην απογοήτευση νωρίς στη ζωή μπορεί να αντιμετωπίσει  πολλά  προβλήματα αργότερα, όπως έλλειψη εμπιστοσύνης, άγχος, θυμός, το πρόβλημα με τους φίλους, και δυσκολία  στη προσπάθεια του σε νέα πράγματα.    Αν δεν ξέρει  πώς να ανέχεται  και να αντιμετωπίζει την απογοήτευση,  το παιδί  θα περιμένει  πάντα τους άλλους να λύσουν τα προβλήματά του και θα παραιτηθεί  στο  πρώτο σημάδι  δυσκολίας.

Μερικές συμβουλές για να  το βοηθήσετε :

Παραμείνετε ήρεμοι .   Όταν βλέπετε το παιδί σας να απογοητεύεται, προσπαθήστε να μην αντικατοπτρίζετε τη απογοήτευση στη δική σας φωνή ή συμπεριφορά.  Αντιθέτως,  είναι καλύτερα να  παραμείνετε  ήρεμοι και  να μιλήσετε στο παιδί σας με ήρεμη φωνή,  να το καθοδηγήστε να κάνει το ίδιο.   Αναγνωρίστε ότι είναι απογοητευμένο, αλλά  τονίσετε τη σημασία  το να προσπαθήσει  να κάνει κάτι που το βρίσκει δύσκολο.

Ορίστε  προκλήσεις. Ψάξτε για ευκαιρίες πρόκλησης για το παιδί.  Να του ζητήσετε να κάνει πράγματα  λίγο πιο δύσκολα  ​​από αυτά  που κάνει .  Αν το δείτε  να  αγωνίζεται ,  και δεν τα καταφέρνει αντί  για  βοήθεια, προσφέρετε  συμβουλές για να διευκολύνετε  την κατάσταση.   Αν πραγματικά δυσκολεύεται  και δεν  κάνει καμία  πρόοδο μετά από λίγα λεπτά, χωρίστε το  έργο σε μικρότερα μέρη.   Εάν είναι απαραίτητο,  καθοδηγήστε το  ή κάνετε  και το πρώτο βήμα γι ‘αυτό.  Καλό είναι να σας ακούει να του λέτε «Προσπάθησε   θα  τα καταφέρεις.»

Αναμονή– Είναι σημαντικό το παιδί να μάθει να περιμένει να έχει υπομονή.    Μάθετε το  να περιμένει  για κάτι που έχει ζητήσει.  Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν έχουν ακόμη την ανάπτυξη  ή εμπειρία  να περιμένουν   υπομονετικά για ό, τι θέλουν, έτσι θα πρέπει να τους  το μάθουμε   πρακτικά.   Όσο είναι δυνατό, πρέπει να περιμένουν για το τι θέλουν, ακόμα κι αν είναι μόνο για ένα λεπτό ή δύο.  Συζητήστε μαζί του για το πώς να κάνουν υπομονή να αποσπούν την προσοχή τους , ενώ περιμένουν για κάτι.

Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία.   Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας έχει  πολλές ευκαιρίες να παίξει με άλλα παιδιά.   Οι ενήλικες θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των παιδιών, αλλά εκτός από αυτό, προσπαθήστε να αφήσετε τα παιδιά να λύσουν τα προβλήματα μεταξύ τους.  Όταν τα παιδιά παίζουν ανεξάρτητα, μαθαίνουν πώς να ασχοληθούν με την απογοήτευση με άλλους τρόπους από  να τα  λύσουν  οι γονείς τα προβλήματά τους.

Προώθηση της αποτελεσματικής επικοινωνίας. Μην μάθετε  στο παιδί σας  να  εκφράζει  την απογοήτευση  του ανάρμοστα, όπως  φωνάζοντας ή με χτυπήματα, είναι ένας  τρόπος για να τραβήξει την προσοχή σας.     Αγνοήστε τις συμπεριφορές αυτές  αν δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα, και  δώσετε  πολλή  προσοχή  τις φορές που το παιδί σας χειρίζεται  σωστά την κατάσταση.  Να επισημάνετε συγκεκριμένα τι έκανε τόσο  αποτελεσματικά.

Βασιστείτε στην ρουτίνα.  Κρατήστε τον κόσμο του παιδιού σας,  σε μια προβλέψιμη ρουτίνα, όσο είναι  δυνατόν.   Αν τα παιδιά αισθάνονται σίγουρα και ασφαλείς σε γενικές γραμμές, θα είναι σε θέση να χειριστούν  αποτυχίες και απογοητεύσεις.

Μιλήστε με τη δασκάλα.   Ρωτήστε την  νηπιαγωγό του παιδιού σας  για συγκεκριμένες συμβουλές για να  σας βοηθήσει .  Θα είναι πιο εύκολο να πετύχετε το σκοπό σας αν  υπάρχει κοινή συνεργασία με το σχολείο ή όποιο πρόσωπο φροντίζει το παιδί σας. 

loading...

Leave A Comment