Δραστηριότητες για τα Παιδιά το Καλοκαίρι

thumb (34)Όταν κλείνουν τα σχολεία αρχίζουν τα …δύσκολα για τους γονείς. Γιατί η σχολική περίοδος, παρά τα τρεξίματα, τα διαβάσματα, τις αγωνίες των βαθμών, έχει κι ένα μεγάλο πλεονέκτημα: τα παιδιά μένουν διαρκώς απασχολημένα με κάτι. Όταν όμως η αυλαία του σχολείου πέσει τότε αρχίζει η αγωνία της αναζήτησης δραστηριοτήτων με τις οποίες τα παιδιά θα μείνουν απασχολημένα έως τουλάχιστον την περίοδο των κοινών διακοπών όλης της οικογένειας. Και αυτές οι δραστηριότητες είναι απολύτως απαραίτητες για να βρει διέξοδο η ακάματη ενεργητικότητα των παιδιών μας. Διαφορετικά μετατρέπεται εύκολα σε εστία ασίγαστης ενδοοικογενειακής γκρίνιας!

Συγκεντρώσαμε λοιπόν μία σειρά από Πρακτικές Ιδέες – Προτάσεις για δραστηριότητες το διάστημα των διακοπών


> Κατασκήνωση.

Κλασική και δοκιμασμένη επιλογή. Η κατασκήνωση έχει μία σειρά από πλεονεκτήματα και μπορεί να βοηθήσει πολύπλευρα το παιδί μας. Έτσι, το βοηθάει να ζήσει για ένα διάστημα χωρίς την προστατευτική ομπρέλα της οικογένειας αλλά παράλληλα σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον, το μαθαίνει να λειτουργεί ως μέλος μίας ομάδας με συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις, το φέρνει σ’ επαφή με τη φύση κάτι που τόσο λείπει από τα σημερινά παιδιά της πόλης ενώ τέλος του δίνει μία σειρά από δημιουργικές διεξόδους στην ανάγκη του για δράση και δημιουργικότητα.

Χόμπυ.

Όλα τα παιδιά έχουν μία κλίση προς κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Η καλοκαιρινή περίοδος απαλλαγμένη από το άγχος και τις ατελείωτες ώρες σχολείου και διαβάσματος είναι η ιδανική για να δούμε πιο σοβαρά τα εξωσχολικά ενδιαφέροντα του παιδιού μας και να τα βοηθήσουμε να κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε αυτά – έστω σ’ ένα πρώτο επίπεδο ενασχόλησης ως χόμπυ. Ποιός ξέρει, αύριο ίσως να θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη πως από ένα τέτοιο, πρώτο ξεκίνημα, άλλαξε όλη τη ζωή του παιδιού μας.

Εξωσχολικό διάβασμα.

Καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς δε σταματάμε να επαναλαμβάνουμε στα παιδιά μας πόσο σημαντικό είναι να διαβάζουν και εξωσχολικά βιβλία. Μόνο που τη συγκεκριμένη περίοδο είτε δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να το κάνουν είτε τη διάθεση λόγω της κούρασης από το διάβασμα για τις σχολικές υποχρεώσεις. Τώρα λοιπόν είναι η ιδανική περίοδος. Προμηθευόμαστε λοιπόν τα κατάλληλα βιβλία και δίνουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία ν’ ανακαλύψουν ένα καινούριο κόσμο που τα διασκεδάζει αλλά και ανοίγει τους ορίζοντές τους. Γιατί όσο σημαντικό είναι το σχολικό βιβλίο άλλο τόσο σημαντικό είναι και το καλό εξωσχολικό βιβλίο.

Προσοχή μόνο: επιλέγουμε βιβλία που ταιριάζουν στην ηλικία και τα ενδιαφέροντα των παιδιών μας. Ένα βιβλίο που μπορεί να είναι εξαιρετικό αλλά για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, όχι μόνο δεν θα καταφέρει το σκοπό του αλλά πιθανότατα και ν’ απογοητεύσει το παιδί μας έχοντας μακροπρόθεσμα επίπτωση στην όλη του σχέση με το εξωσχολικό διάβασμα.

Συμμετοχή σε οργανωμένες δραστηριότητες.

Υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα από δραστηριότητες που είναι διαθέσιμες για τα παιδιά το διάστημα των διακοπών. Χρειάζεται ωστόσο σωστή αναζήτηση κι έγκαιρη ενημέρωση ώστε να τις πληροφορηθούμε και να κάνουμε την κατάλληλη επιλογή.

Ένα πρώτο βήμα θα ήταν ν’ απευθυνθούμε στο Δήμο της περιοχής μας και να ζητήσουμε ενημέρωση για τις δραστηριότητες που αυτός παρέχει για τα παιδιά των δημοτών του την καλοκαιρινή περίοδο. Παρά την κρίση, πολλοί είναι ακόμη οι δήμοι που οργανώνουν δραστηριότητες για παιδιά. Ακόμη, αντίστοιχη ενημέρωση μπορούμε να ζητήσουμε από τη Μητρόπολη στην οποία ανήκει η περιοχή που μένουμε αλλά και από Δημόσιους ή Ιδιωτικούς Οργανισμούς και Φορείς. Τέλος, μία καλή έρευνα στο διαδίκτυο μπορεί να μας αποκαλύψει επιλογές και λύσεις που δεν είχαμε καν φανταστεί ότι υπάρχουν, πολλές από τις οποίες είναι σε πολύ προσιτό κόστος ή και εντελώς δωρεάν.

…Εξόρμηση στην εξοχή.

Εάν υπάρχει οποιοσδήποτε εξοχικός προορισμός που θα μπορούσε να ξεφύγει το παιδί μας για κάποιο διάστημα (σπίτι σε κάποιο χωριό, εξοχικό, σπίτι φίλων εκτός πόλης κ.ο.κ.) είναι μίας πρώτης τάξεως λύση για να ξεφύγει από τους 4 τοίχους του σπιτιού στην πόλη, να παίξει, να ξεδώσει και να φορτίσει τις μπαταρίες του μέχρι το διάστημα που θα κάνει διακοπές όλη η οικογένεια παρέα. Απαραίτητη προυπόθεση βέβαια η παρουσία εκεί κάποιων μεγαλύτερων που θα διασφαλίζει ότι θα υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος και ασφάλεια για τα παιδιά μας.

 

* Τέλος, μία Πρακτική Συμβουλή

Καλό είναι, είτε εργαζόμαστε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, να ρωτάμε την υπηρεσία μας για το εάν διατίθεται κάποιο κονδύλι για κατασκηνώσεις ή άλλες δραστηριότητες των παιδιών των εργαζομένων. Συχνά, υπάρχουν τέτοιες ευκαιρίες τις οποίες μπορεί να χάσουμε λόγω έλλειψης σχετικής ενημέρωσης.

Πηγή:Δραστηριότητες για τα Παιδιά το Καλοκαίρι http://praktikesidees.gr/v2/paidi/kalokairines-drasthriotites-paidion/

 

 

loading...

Leave A Comment