Τελικά, επικοινωνούμε με τα παιδιά μας;

Όλοι έχουμε ακούσει για το χάσμα γενεών αλλά όταν έχουμε παιδιά ιδιαίτερα στην εφηβεία, τότε το βιώνουμε καλύτερα. Αποδεικνύεται πολλές φορές πολύ δύσκολο να επικοινωνήσουν σωστά και ειλικρινά τα παιδιά με τους γονείς. Φυσικά αξίζουν συγχαρητήρια οι γονείς που το έχουν καταφέρει αυτό!

Ο στόχος των γονιών λοιπόν  είναι να υπάρχει συνειδητή επικοινωνία με το παιδί και όχι διάθεση επιβολής των γονιών στο παιδί. Όταν υπάρχει μια σύγκρουση ή μια διαμάχη στην οικογένεια, τα παιδιά γνωρίζουν πολύ καλά ποιο ‘κουμπί ‘ να πατήσουν, γιατί έχει δημιουργηθεί ένα μοτίβο που ακολουθούμε κάθε φορά που είμαστε σε  αντιπαράθεση μαζί τους.

Πάντα θα υπάρχει κάποια  αντίθεση στην οικογένεια.  Τι συμβαίνει όμως , όταν προκύπτει σύγκρουση; Τσακωνόμαστε ή κάνουμε ότι μπορούμε για να αποφύγουμε τους τσακωμούς και να επικοινωνήσουμε κατάλληλα;

επικοινωνία στην οικογένειαΌλοι πρέπει να προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με τον καλύτερο τρόπο  για  να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι η σύγκρουση μπορεί να είναι μια ευκαιρία να μάθουν και να αναπτυχθούν τόσο αυτά όσο και εμείς οι ίδιοι.   Θα έχετε συγκρούσεις από καιρό σε καιρό αλλά μπορείτε να εξειδικευτείτε  στο χειρισμό της κατάστασης και να επηρεάσετε το αποτέλεσμα αρκεί να έχετε επίγνωση  των συνηθειών σας και να αλλάζετε ότι  δεν είναι χρήσιμο ή σκόπιμο.

Η Τέχνη της Ακρόασης

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε διαμάχη  με το παιδί σας, προσπαθήστε να ακούσετε την  άποψή του, ακούγοντας, και  επαναλαμβάνοντας, παραφράζοντας αυτό που είπε. Κάντε ερωτήσεις σε ότι δεν ξέρετε ή δεν καταλαβαίνετε, ακούστε την απάντηση, ακούστε την ξανά. Επαναλάβετε με δικά σας  λόγια, ότι ακούσατε.   Βάλτε κατά μέρος την δικιά σας  άποψή για λίγο και δείξτε περιέργεια και ενδιαφέρον για τις θέσεις του παιδιού σας.

Φανταστείτε πως το παιδί σας μόλις ήρθε από έναν άλλο πλανήτη.  Θα θέλατε να γνωρίσετε τα πάντα, έτσι δεν είναι; Προσποιηθήτε ότι δεν γνωρίζετε τίποτα για τις απόψεις του παιδιού σας (που πραγματικά δεν γνωρίζετε  τα πάντα). Σταθείτε ή καθίστε δίπλα του  κοιτάζοντάς το στα μάτια. Προσπαθήστε να μάθετε τι είναι πραγματικά σημαντικό. Για παράδειγμα, οι γονείς και τα παιδιά συχνά μαλώνουν  για τις δουλειές στο σπίτι, ή για τα μαθήματα. Η ουσία της διαμάχης έχει να κάνει με την ευθύνη σας ως γονέας και την  ωρίμανση του παιδιού.  Οπότε μιλάμε για αμοιβαίες ανάγκες και ανησυχίες.

Όταν μπείτε στη θέση του παιδιού  μπορεί να είναι πιο πρόθυμο να σας ακούσει. Τώρα είναι η σειρά σας. Μιλήστε, ακούστε, μιλήστε, ακούστε πάλι. Κρατήστε και τις δύο απόψεις στο μυαλό, καθώς   αναζητάτε λύσεις.   Ακόμα και όταν βάζετε  όρια, μπορείτε να αναγνωρίσετε την άποψη  του αλλά παραμείνετε σταθερός. «Καταλαβαίνω ότι η μητέρα της Κατερίνας την  αφήνει να μείνει έξω αργά, αλλά  εσύ παιδί μου δεν μπορείς.» Αποφύγετε κάθε δικαιολογία και να προσπαθήσσετε να το πείσετε.

Το να ακούσουμε δεν σημαίνει και ότι συμφωνούμε.   Το να είσαι πρόθυμος να ακούσεις τις απόψεις του παιδιού και τι ζητά δείχνει στοργή, κατανόηση και προθυμία να βρεθούν αποδεκτές λύσεις.  Δινοντάς στα παιδιά χρόνο για να  τα ακούσουμε και να μιλήσουμε  δείχνει ότι  τα νοιαζόμαστε και τα φροντίζουμε , χτίζουμε την αυτοεκτίμηση τους , και τους δείχνουμε κατάλληλους τρόπους για να χειριστούν  παρόμοιες καταστάσεις .

Την επόμενη φορά επικεντρωθείτε,  και υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι μια  σύγκρουση έχει  ευεργετική επίδραση σε σας και το παιδί σας, ενώ παράλληλα διδάσκει στο παιδί σας μια πολύτιμη δεξιότητα. Δείξτε  του ενδιαφέρον, ακούστε  το και  μάθετε από την εμπειρία αυτή.. 


Δείτε σχετικά...
prev next

loading...

Leave A Comment