Πως να αντιμετωπίσετε την ζήλια μεταξύ των παιδιών σας…

παιδιά παίζουνΌταν ένα νέο αδελφάκι έρχεται στην οικογένεια, είναι πολύ συνηθισμένο να «περιμένουμε» παράξενες συμπεριφορές από τα άλλα αδέλφια. Τα άλλα αδέλφια μπορεί να αισθανθούν ότι χάνουν την αποκλειστικότητα της αγάπης των γονιών τους. Βλέπουν τους άλλους να ασχολούνται με το νέο μέλος και γεννιέται στο εσωτερικό τους το παράπονο «γιατί δεν ασχολούνται μαζί μου τόσο όσο πριν;» ή «τι να κάνω για να τους αποσπάσω την προσοχή και να δίνουν σε μένα σημασία αντί για τα άλλα αδέλφια μου;» Έτσι μπορεί να βλέπετε τα μεγάλα αδέλφια να κάνουν διάφορες σκηνές αντιζηλίας με ένα και μόνο σκοπό…. Να αποσπάσουν την προσοχή των γονιών ή των άλλων μελών της οικογένειας…

Πως αντιμετωπίζεται αυτό το φαινόμενο;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο. Εδώ θα αναφερθούμε σε δύο πολύ σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχουμε υπόψη μας για να μην καλλιεργείται η ζήλια ανάμεσα στα παιδιά σε μία οικογένεια

  1. Πρώτον, να προσπαθούν οι γονείς να συμπεριφέρονται με τον ίδιο και με δίκαιο τρόπο απέναντι σε όλα τα παιδιά της οικογένειας. Δηλαδή είναι αυτονόητο ότι όταν παίρνετε ένα δώρο για ένα παιδί καλό είναι να παίρνετε και δώρα για τα άλλα παιδιά της οικογένειας αντίστοιχης σημασίας.  (όχι π.χ. στο ένα παιδί να κάνετε Χριστουγεννιάτικο δώρο ένα ποδήλατο και στο άλλο ένα βιβλίο !!!)  Με αυτόν τον τρόπο δείχνετε ότι όλα αξίζουν ίση σημασία από εσάς.
  2. Το δεύτερο θέμα είναι να μην καλλιεργείτε εσείς την ζήλια υποσυνείδητα…. Δηλαδή εκφράσεις του τύπου « Μην ζηλεύεις τ’ αδέλφια σου και μην κάνεις αυτό…» ή « Το ξέρω γιατί το έκανες, το έκανες επειδή ζηλεύεις» κτλ. Φαινομενικά φαίνονται σωστές αλλά στο βάθους «υπενθυμίζουν» στα παιδιά την ζήλια και μπορεί και να τους δίνετε ιδέες όταν το έχετε συνέχεια στο μυαλό σας. Ακόμα και να βλέπετε την ζήλια, κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε και ενθουσιάστε τα παιδιά σας προς την … Αγάπη! Έτσι θα φύγει η ζήλια χωρίς να το καταλάβουν. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας σε πράξεις που θα δείξουν αγάπη το ένα για το άλλο και τότε θα έχουν τον προσανατολισμό τους αλλού. Μπορεί να μην δείτε άμεσα αποτελέσματα αλλά σίγουρα θα τα βοηθήσετε να προσανατολιστούν στην αγάπη μεταξύ τους και εάν είστε ιδιαίτερα πειστικοί με τον τρόπο σας, τότε μπορεί να φύγει η ζήλεια σε μεγάλο βαθμό.

 

Μην απογοητευτείτε, μην αρχίζετε τα «μη και μη» αλλά δείξτε τους πόσο χαρούμενο και όμορφο είναι να είναι όλα τ’αδέλφια αγαπημένα και να παίζουν μαζί χωρίς ζήλιες και τσακωμούς….! 


Δείτε σχετικά...

loading...

Leave A Comment