Δείτε τα οφέλη της ενασχόλησης με την κηπουρική στα παιδιά

Η κηπουρική προσφέρει  μέτρια μέχρι έντονη  σωματική άσκηση  για τα παιδιά.

Ως μέρος του  παγκόσμιου  «πράσινου»  κινήματος για τη βελτίωση του περιβάλλοντος,  η κηπουρική κερδίζει  δημοτικότητα ως  δραστηριότητα για άτομα   όλων των ηλικιών και των σωματικών  ικανοτήτων.   Μια νέα μελέτη  δείχνει ότι η κηπουρική   προσφέρεται  ως εξαιρετικός τρόπος για τα παιδιά να συμμετέχουν σε  φυσικές  δραστηριότητες  και την προώθηση  υγιεινών τρόπων ζωής για τη νεολαία.

κηπουρική και παιδιάΠροηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει μια μεγάλη ποικιλία από σωματικά οφέλη που συνδέονται με την κηπουρική τόσο για τους  ενήλικες όσο και για τους  ηλικιωμένους. Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν  ότι τα παιδιά μπορούν να αποκομίσουν ένα ευρύ φάσμα οφελών  από τη σωματική δραστηριότητα  όπως το  σκάψιμο,  και το ξεχορτάριασμα.

Στην μελέτη με τίτλο  «Το  Μεταβολικό  κόστος της κηπουρικής  Εργασίας  στα παιδιά.» ,οι ερευνητές  ελπίζουν ότι  οι πληροφορίες θα συνεισφέρουν μελλοντικά στην δημιουργία προγραμμάτων   με βάση την κηπουρική  για να βοηθήσουν  τα παιδιά    να συμμετέχουν σε φυσικές  δραστηριότητες και στην προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε  17 παιδιά που  απασχολούνταν  με 10 εργασίες κηπουρικής: σκάψιμο, τσουγκράνα,  ξεχορτάριασμα,  σκάλισμα, σπορά, συγκομιδή,  πότισμα, την ανάμειξη καλλιεργητικού  υποστρώματος  και φύτευση μοσχευμάτων.

κηπουρική στα παιδιάΣτα πλαίσια της μελέτης  τα παιδιά επισκέφθηκαν  τους κήπους δύο φορές, και κάθε παιδί  εκτελούσε πέντε διαφορετικές εργασίες κηπουρικής σε κάθε επίσκεψη.  Τους δόθηκαν 5 λεπτά για να ολοκληρώσουν κάθε έργο, και είχαν  ένα υπόλοιπο 5 λεπτών μεταξύ των εργασιών.   Κατά τη διάρκεια της μελέτης, τα παιδιά φορούσαν φορητό θερμιδομετρητή  και μόνιτορ καρδιακού ρυθμού, έτσι ώστε οι ερευνητές να μετρήσουν το  οξυγόνο,  την κατανάλωση ενέργειας, και το καρδιακό ρυθμό.

 

Το σκάψιμο  και το  σκάλισμα είναι «έντονες »  Σωματικές  Δραστηριότητες

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι  οι 10 εργασίες κηπουρικής  προσφέρουν μέτρια έως  έντονη  σωματική  δραστηριότητα για τα παιδιά.   Το κάψιμο  και το σκάλισμα  είχαν χαρακτηριστεί ως «έντονες » σωματικές δραστηριότητες,  το  σκάψιμο ήταν πιο έντονο από ό, τι τις άλλες εργασίες κηπουρικής που μελετήθηκαν.   Καθήκοντα όπως το  ξεχορτάριασμα , η δημιουργία προστατευτικού στρώματος,το σκάλισμα, η σπορά, η συγκομιδή, το πότισμα, η ανάμειξη   χώματος, η καλλιέργεια  και η φύτευση μοσχευμάτων  έχουν οριστεί  ως  «μέτριες» σωματικές δραστηριότητες.

Οι ερευνητές  ισχυρίζονται  ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα διευκολύνουν  την ανάπτυξη της κηπουρικής   ως  δημιουργική απασχόληση  για τα παιδιά,  με σκοπό επίσης να προσανατολιστούν τα παιδιά  σε έναν υγιή  και σωματικά δραστήριο  τρόπο ζωής.    Τα αποτελέσματα μπορούν να χρησιμεύσουν  στον σχεδιασμό κήπου  για  θεραπευτικές  παρεμβάσεις  για παιδιά με χαμηλά επίπεδα  σωματικής ικανότητας.

Συμπέρασμα:   Τα οφέλη της κηπουρικής είναι διαχρονικά

Ο Henry David Thoreau επέκρινε το  σύγχρονο πολιτισμό, ο οποίος απομακρύνει τους ανθρώπους από μια αίσθηση  σύνδεσης μεταξύ τους και τη σχέση τους με τη Φύση. Η κηπουρική είναι ένας  καταπληκτικός τρόπος για την  επανασύνδεση  του παιδιού με τη φύση.    Ο μέσος άνθρωπος σε μια αναπτυγμένη  κοινωνία είναι λιγότερο πλούσιος,   από ένα άτομο σε   αγροτική    κοινωνία.   Ο Thoreau  πίστευε ότι ένα άλλο πλεονέκτημα της κηπουρικής είναι ότι δίνει σε κάθε  ‘κηπουρό’ μια  αίσθηση  αυτάρκειας ή «αυτοδυναμίας», διευκολύνοντας τη δυνατότητα να καλύψει   ο καθένας τις βασικές του  ανάγκες .

παιδιά στον κήπο

Ο φίλος και γείτονας του Thoreau,  ο  Emerson είπε, «Όταν πάω στον κήπο με ένα φτυάρι και σκάβω ένα παρτέρι , νιώθω  τόσο χαρά και  υγεία  και  ανακαλύπτω  ότι έχω εξαπατήσει  τον εαυτό μου όλο αυτό το διάστημα αφήνοντας  τους άλλους να κάνουν ότι θα μπορούσα να κάνω εγώ με τα ίδια μου τα χέρια.»

Δυστυχώς δεν μπορούν να έχουν κήπο  πολλοί άνθρωποι  … αλλά για όσους μπορούν να καλλιεργούν ένα οικογενειακό κήπο, αυτό είναι κέρδος.Αφού τα παιδιά που εμπλέκονται στη διαδικασία της καλλιέργειας λαχανικών βελτιώνουν  τη  σωματική τους κατάσταση, τρώνε πιο υγιεινά τρόφιμα,  και νιώθουν την ικανοποίηση της παραγωγής, δίνοντας  την αίσθηση της αυτοδυναμίας.

Εάν είστε ένας γονέας  προσφέρετε στο παιδί σας   μια ποικίλη  μορφή σωματικών δραστηριοτήτων  μέσω της κηπουρικής .  Είναι ένας  εξαιρετικός τρόπος  για μια καλύτερη ευεξία  για το παιδί σας.


Δείτε σχετικά...
prev next

loading...

Leave A Comment