Με τα παιδιά για ψώνια

thumb (17)Η έξοδος για ψώνια με τα παιδιά είναι μία διαδικασία που ξεκινάει πάντα με την καλύτερη διάθεση. Κι αυτό γιατί πρώτα απ’ όλα πρόκειται για μία κοινή έξοδο όπου γονείς και παιδιά θα περάσουν κάποιο χρόνο παρέα – κι αυτό από μόνο του είναι πολύ σημαντικό. Από την άλλη ωστόσο, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου, κάπου στη διαδρομή, τα πράγματα χαλάνε. Γκρίνιες, κούραση, διαφωνίες για τα ψώνια μπορούν εν τέλει να χαλάσουν το κλίμα της οικογενειακής βόλτας.


Ας δούμε λοιπόν μία σειρά από πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε μία τέτοια εξέλιξη και ν’ απολαύσουμε εντέλει όλοι, γονείς και παιδιά, λίγη ώρα παρέα – μακριά από την κούραση και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας:

Όταν τα παιδιά μας είναι μικρής ηλικίας, μία βασική προυπόθεση για να περάσουμε όλοι καλά στην έξοδο είναι να έχουν φάει και κυρίως να είναι ξεκούραστα. Κι αυτό γιατί εάν η κούραση που σίγουρα θα υπάρξει από τη βόλτα προστεθεί στην ήδη προυπάρχουσα κούραση  τότε το μίγμα γίνεται εκρηκτικό!

Όταν τα παιδιά είναι μικρά είναι προτιμότερο ν’ αποφεύγουμε την έξοδο για ψώνια σε ώρες αιχμής. Κι αυτό γιατί η μεγάλη κίνηση τα κουράζει ενώ και η δική μας προσοχή είναι διπλά τεταμένη με αποτέλεσμα μικροί και μεγάλοι ν’ απολαμβάνουμε λιγότερο τη βόλτα μας.

Είτε τα παιδιά μας είναι μικρά, είτε μεγαλύτερα φροντίζουμε να κάνουμε μία …καθαρή εξήγηση πριν την έξοδό για shopping. Και η εξήγηση αυτή θα περιλαμβάνει τα χρήματα που είναι διαθέσιμα και τις συγκεκριμένες – αυστηρά καθορισμένες αγορές που πρέπει να γίνουν. Οι «καλοί λογαριασμοί» αυτοί, θα μας βοηθήσουν σημαντικά ν’ αποφύγουμε (τουλάχιστον έως ένα βαθμό) τη γνωστή γκρίνια κατά τη διάρκεια της βόλτας. Κυρίως όμως θα περιορίσουν τις υπερβάσεις στα έξοδα που κάθε άλλο παρά ενδείκνυνται τη συγκεκριμένη περίοδο.

Παράλληλα, θα βοηθήσουν τα παιδιά μας να γίνουν πιο συνειδητοποιημένοι καταναλωτές κάτι που θα είναι και μακροπρόθεσμα ωφέλιμο γι’ αυτά.

Αποφεύγουμε να δίνουμε διαρκώς καταναλωτικά κίνητρα στα παιδιά μας του τύπου «μην γκρινιάζεις κι εγώ θα σου αγοράσω το τάδε παιχνίδι». Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις όντως να βοηθούν, εάν γίνουν κανόνας όμως θα φέρουν σε βάθος χρόνου το αντίθετο αποτέλεσμα.

Προσπαθούμε να τα βοηθήσουμε να εστιάσουν περισσότερο στην αξία του γεγονότος ότι κάνουμε όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, τη συγκεκριμένοι έξοδο και θέλουμε να περάσουμε καλά απολαμβάνοντας ο ένας την παρέα του άλλου, παρά στις όποιες αγορές θα κάνουμε. Ευχαριστιόμαστε λοιπόν, όλοι μαζί, πρωτίστως την κοινή βόλτα και δευτερευόντως τα όποια ψώνια.

Συμμετέχουμε όλη μαζί στην επιλογή για αγορά που θα κάνει το οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας. Λέμε τη γνώμη μας (σεβόμενοι πάντα την τελική του επιλογή) το βοηθάμε στο ψάξιμο, χαιρόμαστε παρέα την όλη διαδικασία. Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο σε μία οικογενειακή έξοδο για ψώνια, από την εικόνα του κάθε μέλους της οικογένειας να ψάχνει μόνο του τα πράγματα που το ενδιαφέρουν – απομονωνμένο από τους υπόλοιπους.

Εμείς οι γονείς δίνουμε το καλό παράδειγμα σε ότι αφορά τα παραπάνω. Εάν εμείς δεν περιορίζουμε την τάση μας για καταναλωτισμό, εάν εμείς δεν εστιάζουμε στην αξία του να κάνουμε πράγματα όλοι μαζί, δεν πρέπει να απαιτούμε από τα παιδιά μας. Γιατί εμείς αποτελούμε τον οδηγό και το ζωντανό παράδειγμα γι’ αυτά.

Τέλος, φροντίζουμε να συνδυάσουμε την έξοδο για ψώνια και με κάτι άλλο που θα την κάνει ακόμη καλύτερη. Μία στάση για φαγητό ή γλυκό, μία μικρή, εκτός προγράμματος, βόλτα σ’ ένα μέρος που αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά, δίνουν στην έξοδο για ψώνια αυτή την επιπλέον «πινελιά» που χρειάζεται, για να γίνει μία θαυμάσια εμπειρία.

 

Πηγή:Με τα παιδιά για ψώνια http://praktikesidees.gr/v2/oikogeneia/psonia-me-ta-paidia/

 

loading...

Leave A Comment