Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μάθουν μουσική

Home/Blog/Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μάθουν μουσική

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μάθουν μουσική

Η μητέρα του Άλμπερτ Αϊνστάιν  ως ταλαντούχος μουσικός  είχε τη  μουσική έκφραση  σε καθημερινή  βάση στο σπίτι όταν μεγάλωνα τα παιδιά της .  Ο  Άλμπερτ Αϊνστάιν άρχισε να παίζει  βιολί στα  6 του.   Στην ηλικία των 13, έπαιζε σονάτες του Μότσαρτ. Ο Αϊνστάιν είπε κάποτε, «Η ζωή χωρίς  μουσική είναι αδιανόητο για μένα. Ζω  τα όνειρά  μου.   Βλέπω τη ζωή μου  μέσω  της μουσικής … παίρνω  χαρά  από τη μουσική».

Μήπως παίζατε  ένα μουσικό όργανο όταν είσαστε  παιδί;    

Συνεχίζετε  να παίζετε  αυτό το  όργανο σήμερα;

Μετά από έρευνα  στο  Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης,  συμπέραναν  έναν συσχετισμό μεταξύ μουσικής εκπαίδευσης και βελτίωση της εκτελεστικής λειτουργίας τόσο σε  παιδιά όσο και σε  ενήλικες.  Προηγούμενες μελέτες  είχαν  εντοπίσει μια συσχέτιση , αλλά λίγοι  προχώρησαν  να εξετάσουν  τις επιδράσεις της πρώιμης μουσικής παιδείας  στην εκτελεστική λειτουργία.

μουσικη παιδια

Οι  εκτελεστικές  λειτουργίες  περιγράφονται ως υψηλού επιπέδου γνωστικές διαδικασίες που επιτρέπουν στους ανθρώπους να επεξεργάζονται γρήγορα και  να διατηρούν τις πληροφορίες,   να προσαρμόζουν  τη συμπεριφορά τους,  να κάνουν καλές επιλογές,  και σωστή  επίλυση  των προβλημάτων,   και   να προσαρμόζονται   καταλλήλως σε μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές απαιτήσεις.   Καθώς  η γνωστική ευελιξία που  κατέχουν τους επιτρέπει  να ανταποκρίνονται  σε νέα καθήκοντα ή  όποια απαιτούμενη αλλαγή.

Δυστυχώς  πολλά σχολεία  μειώνουν τις ώρες διδασκαλίας  μουσικής   για να αφιερώσουν   όλο και περισσότερο χρόνο για την προετοιμασία διαγωνισμάτων  και εξετάσεων .  Τα ευρήματά  όμως  δείχνουν ότι η μουσική εκπαίδευση μπορεί πραγματικά να βοηθήσει  τα παιδιά για ένα καλύτερο ακαδημαϊκό μέλλον.   Είναι πλέον γνωστό ότι η μουσική εκπαίδευση μπορεί να προκαλέσει θεμελιώδεις αλλαγές  στη δομή και  στη λειτουργία του εγκεφάλου ενός νεαρού ατόμου.

Τα σημαντικά οφέλη της μουσικής εκπαίδευσης:

Οι μουσικοί έχουν μια αυξημένη ικανότητα να ενσωματώσουν αισθητηριακές πληροφορίες από την ακοή, αφή, και όραση. Ξεκινώντας την μουσική εκπαίδευση πριν από την ηλικία των επτά ετών έχει αποδειχθεί  ότι τα οφέλη τους είναι μεγάλα.  Η ηλικία κατά την οποία αρχίζει η μουσική εκπαίδευση επηρεάζει την ανατομία του εγκεφάλου  ακόμη και στην ηλικία του ενήλικα.

Ενήλικοι και μουσικά εκπαιδευμένα παιδιά παρουσίασαν βελτιωμένες επιδόσεις σε διάφορες πτυχές της εκτελεστικής λειτουργίας.  Τα παιδιά με μουσική εκπαίδευση έδειξαν αυξημένη ενεργοποίηση συγκεκριμένων περιοχών του προμετωπιαίου φλοιού.

Μία άλλη μελέτη έχει δείξει ότι η μουσική εκπαίδευση μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Αυτό υποδηλώνει ότι οι τομείς που είναι αρμόδιοι για τη μουσική και τη γλώσσα μπορεί να μοιράζονται κοινά μονοπάτια στον εγκέφαλο.

Συμπέρασμα:  Η Μουσική Εκπαίδευση μπορεί να βελτιώσει σχολική και ακαδημαϊκή επίδοση

Οι ερευνητές στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά και οι ενήλικες με εκτεταμένη μουσική εκπαίδευση δείχνουν βελτιωμένη λειτουργία  εγκεφάλου  σε σύγκριση με μη-μουσικούς, ειδικά όσο αφορά την γνωστική ευελιξία, τη μνήμη , και την ταχύτητα επεξεργασίας.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα παιδιά που παίζουν ένα μουσικό όργανο μπορεί να έχουν ήδη εγκεφαλικές ικανότητες που να τους οδηγούν με κάποιο τρόπο στη μουσική και τους  προδιαθέτουν να συνεχίσουν τα  μαθήματά  τους.

Οι ερευνητές  επισημάνουν  ότι είναι σημαντικό για τους εκπαιδευτικούς, τους φορείς παιδείας  και τους γονείς να λάβουν υπόψη ότι τα προγράμματα κατάρτισης μουσικής μπορεί να ενισχύσουν την απόδοση των μαθητών στις εξετάσεις.  Η περικοπή των προϋπολογισμών για την μουσική εκπαίδευση σε μια προσπάθεια να προωθηθούν τα  μαθηματικά και η γλώσσα  μπορεί να αποδειχθεί αποτυχημένη. Οι δημιουργικές τέχνες, η μουσική, ο χορός, και αερόβια δραστηριότητα έχουν  τη δυνατότητα να βελτιώσουν την εγκεφαλική λειτουργία  και  ευφυΐα  σχετικά  με τις ακαδημαϊκές επιδόσεις.
Πηγή: Christopher Bergland – psychologytoday.com
Κάτοχος παγκοσμίου Ρεκόρ στο Βιβλίο Γκίνες 

loading...

Leave A Comment