Πως να ξεκινήσετε το μωρό σας να τρώει στερεά τροφή

Όσο μεγαλώνει το αγαπημένο σας βρέφος, αλλάζουν οι ανάγκες του σε φαγητό και έρχεται ο καιρός να προσθέσει κι άλλες τροφές στην καθημερινότητά του εκτός από το μητρικό ή όχι γάλα…

Μπορείτε να ξεκινήσετε με οποιαδήποτε πολτοποιημένη στερεά τροφή.  Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το ξεκίνημα στερεών τροφών πρέπει να ακολουθεί  μια συγκεκριμένη σειρά. Κατάλληλα  τρόφιμα για να ξεκινήσετε είναι πολτοποιημένα λαχανικά  και φρούτα όπως  πατάτες, κολοκύθια, μήλα, μπανάνες, ροδάκινα, αχλάδια και άλλα της εποχής

μωρό τρώει στερεά τροφήΌταν ανοίγει τα ματάκια του, το θηλάζετε ή του δίνετε γάλα με το μπιμπερό. Στη συνέχεια, του δίνετε  ένα ή δύο κουταλάκια του γλυκού πολτοποιημένη στερεά τροφή. Αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε με δημητριακά, το ανακατεύετε με αρκετό γάλα ή μητρικό γάλα για  είναι ρευστό. Χρησιμοποιήστε ένα πλαστικό κουτάλι όταν ταΐζετε το μωρό σας, για να αποφύγετε τον τραυματισμό των ούλων του. Ξεκινήστε με μόνο μια μικρή ποσότητα τροφής στην άκρη του κουταλιού.

Εάν το μωρό σας δεν  θέλει το φαγητό του  με το κουτάλι, αφήστε το να  το μυρίσει και να το  γευτεί και  περιμένετε μέχρι να συνηθίσει στο να τρώει κάτι στερεό. Αποφύγετε να βάλετε το φαγητό στο μπιμπερό πρέπει να καταλάβει ότι τα τρόφιμα  τα καταναλώνουμε  καθιστοί και με κουτάλι.

Ξεκινήστε με μια  φορά την ημέρα, όποτε  είναι βολικό για εσάς και το μωρό σας, αλλά όχι όταν το μωρό είναι κουρασμένο ή ανήσυχο. Στην αρχή θα τρώει λίγο, αλλά με το καιρό  θα συνηθίσει. Σταδιακά αυξήστε την ποσότητα της τροφής και κάντε το πιο πυκνό προσθέτοντας λιγότερο νερό. Δεδομένου ότι το μωρό σας τρώει προσθέστε άλλο ένα γεύμα την ημέρα. Όταν  μωρό σας γέρνει προς τα πίσω στην καρέκλα του, γυρίζει το κεφάλι του, αρχίζει να παίζει με το κουτάλι, ή αρνείται να ανοίξει το στόμα του  για την επόμενη μπουκιά, τότε μάλλον έχει χορτάσει.

Το μωρό  χρειάζεται ακόμη το μητρικό ή βρεφικό γάλα μέχρι να γίνει ενός έτους. Και τα δύο παρέχουν σημαντικές βιταμίνες, σίδηρο και πρωτεΐνη που διευκολύνουν την πέψη . Η στερεά τροφή δεν μπορεί να αντικαταστήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά του μητρικού  ή βρεφικού γάλα.

Σταδιακά δώστε του και νέες τροφές κάθε φορά, περιμένοντας 2-3 τρεις ημέρες μετά από κάθε νέα τροφή. Με αυτό τον τρόπο θα καταλάβετε αν έχει κάποια  αλλεργική αντίδραση σε μια  από αυτές (σημάδια αλλεργίας μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, εμετό, πρήξιμο στο πρόσωπο, συριγμό, ή εξάνθημα).

Συζητήστε με το γιατρό σας με ποια στερεά να τροφή να ξεκινήσετε και πότε. Μην εκπλαγείτε εάν τα κόπρανα του μωρού σας αλλάξουν  χρώμα και οσμή, αυτό είναι φυσιολογικό. Εάν τα κόπρανα του είναι πολύ σταθερά  ( τα δημητριακά , ρύζι, μπανάνες, μήλα μπορούν να συμβάλουν στην δυσκοιλιότητα),  δώστε του  άλλα  φρούτα και λαχανικά .
Τώρα μπορείτε να ξεκινήσετε το μωρό σας  και στο νερό, το οποίο θα  το βοηθήσει στη πέψη και στη δυσκοιλιότητα. Μπορείτε να του δίνετε λίγες γουλιές  νερού την ημέρα με ένα βρεφικό ποτηράκι.

Καλή Επιτυχία!

(Το άρθρο αυτό είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα – σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύεστε τον παιδίατρό σας)

loading...

Leave A Comment