Που παίζουν τα παιδιά το 2014;

Τα παιδιά που περνούν  τον περισσότερο το χρόνο τους  σε εξωτερικούς χώρους  είναι πιο ανεπτυγμένα  πνευματικά.

Όταν  είσαστε παιδί περνούσατε  περισσότερο  χρόνο  παίζοντας  σε εσωτερικούς  ή εξωτερικούς χώρους;    Μήπως αισθανόσαστε κάτι να σας  συνδέει με τη φύση;  Τώρα σαν ενήλικας   υπάρχει ακόμη αυτή η αίσθηση ;

Μια νέα μελέτη από το Michigan State University διαπίστωσε ότι τα παιδιά που περνούν σημαντικό χρόνο σε εξωτερικούς χώρους τείνουν να έχουν μια ισχυρότερη αίσθηση της αυτο-εκπλήρωσης των σκοπών τους από αυτά  που περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους

Ο  συγγραφέας, Gretel Van Wieren, και  επίκουρος καθηγητής θρησκευτικών σπουδών στο MSU, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που έπαιζαν έξω από πέντε έως 10 ώρες την εβδομάδα,  αισθάνονταν μια πνευματική σχέση με τη γη. Θεώρησαν επίσης  ότι  είναι  υποχρέωση  τους η προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης  δήλωσε : «Οι αξίες αυτές είναι εξαιρετικά σημαντικές  για την ανθρώπινη ανάπτυξη την ευημερία. Μείναμε έκπληκτοι από τα αποτελέσματα. Πριν  τη μελέτη, ζητήσαμε να μάθουμε αν ,« Είναι απλά ένας μύθος ότι τα παιδιά έχουν αυτή τη βαθιά σύνδεση με τη φύση;  Αλλά βρήκαμε ότι είναι αλήθεια σε πολύ μεγάλο βαθμό.»

Είναι ενδιαφέρον  ότι τα παιδιά στη μελέτη εξέφρασαν  συναισθήματα γαλήνης και πεποίθησης  ότι κάποια  «ανώτερη δύναμη» είχε δημιουργήσει το φυσικό κόσμο .   Τα παιδιά ανέφεραν επίσης   ότι αισθάνονται  έντρομοι με τη δύναμη της φύσης, τις καταιγίδες, ενώ, επίσης, αισθάνονται ευτυχείς   και έχουν την αίσθηση  ότι ανήκουν στον κόσμο.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που ασχολούνται με το ελεύθερο παιχνίδι, έξω, σε τακτική βάση έχουν μια βαθιά εκτίμηση για την ομορφιά (δηλαδή, την ισορροπία, τη συμμετρία και το χρώμα),  την τάξη και το θαυμασμό, (δηλαδή, την περιέργεια, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα).    Ήταν  επίσης γοητευμένα με τη βλάστηση των πράσινων θάμνων,   με το μπλε της θάλασσας , τις φωλιές των μελισσών κλπ.

Οι έρευνες περιλάμβαναν ζωγραφιές, ημερολόγια και παρατήρησης, καθώς και  συζητήσεις με τα παιδιά και τους γονείς.

Οι ερευνητές  διαπίστωσαν ότι οι γονείς των παιδιών που εξέφρασαν την υψηλότερη συγγένεια προς τη φύση και την ισχυρότερη πνευματικότητα είχαν  περάσει, επίσης, σημαντικό χρόνο σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της δική τους παιδικής ηλικίας. Πολλοί από τους γονείς εξέφρασαν την ισχυρή πεποίθηση ότι οι εμπειρίες της παιδικής τους ηλικίας στη φύση διαμόρφωσαν  τον χαρακτήρα τους.

παιδια παιζουν

Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα;

Σύμφωνα με τον Van Wieren,    «Η φύση προσφέρει   μια απεικόνιση των χρωμάτων, αξιοθέατων  και ήχων. Και πάνω απ ‘όλα, ζωντάνιας » προσθέτοντας, «Η φύση είναι συνήθως σε ρευστή κατάσταση, η οποία προωθεί την επίλυση των προβλημάτων των ευκαιριών που χτίζουν  την αυτο -εμπιστοσύνη. «

Μία από τις πιο ανησυχητικές πτυχές της κοινωνικο-οικονομικής διαστρωμάτωσης είναι ότι η ζωή στη πόλη, το καλό σχολείο και η πρόσβαση στη φύση  είναι προνόμιο λίγων. Καθώς το χάσμα μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων μεγαλώνει όλο και περισσότερο, όλο και περισσότερα παιδιά αναγκάζονται να μείνουν μέσα. Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και  φορείς  πολιτικής για να αλλάξει αυτή η ανισότητα;

Οι καιροί έχουν αλλάξει πολύ.  Σήμερα, τα περισσότερα παιδιά περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας  σε εσωτερικούς χώρους παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, βλέποντας τηλεόραση, σερφάροντας στο διαδίκτυο … Οι σύγχρονες τεχνολογίες και το διαδίκτυο έχουν αλλάξει τις επιλογές ψυχαγωγίας,  αλλά και ο  έξω κόσμος  γίνεται  όλο «επικίνδυνος».    Δυστυχώς,  σε πολλές πόλης , χωρίς επίβλεψη  το να παίξει ένα παιδί  είναι επικίνδυνο και ανασφαλές.

Οι γονείς  φοβούνται να αφήσουν τα παιδιά τους να περιφέρονται ελεύθερα σε έναν κόσμο των εξαφανισμένων παιδιών,  των παιδεραστών και «Alerts Amber.»  Επίσης, από το 1960 υπήρξε μία 41 % μείωση  γεννήσεων, η οποία έχει οδηγήσει σε μικρότερο αριθμό των παιδιών που μπορούν να κάνουν παρέα  μεταξύ τους.   Σήμερα πολλά παιδιά βρίσκονται υπό «κατ ‘οίκον περιορισμό» και δεν πάνε πολύ μακρύτερα από την μπροστινή αυλή.

Πολλοί γονείς φοβούνται να αφήσουν τα παιδιά τους να παίξουν σε εξωτερικούς χώρους και  αισθάνονται πιο ασφαλείς γνωρίζοντας ότι το παιδί τους βλέπει  τηλεόραση ή παίζει  ένα video game στο σπίτι από ό, τι να είναι  έξω εξερευνώντας  τη φύση.   Σύμφωνα με έρευνες  ένα παιδί είναι  πιο πιθανό να παίξει ένα video game  παρά  να κάνει  ποδήλατο.

Παιδιά  8 έως 10 χρονών περνούν κατά μέσο όρο έξι ώρες την ημέρα βλέποντας τηλεόραση, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια και  κάνοντας χρήση υπολογιστών.    Πιο ανησυχητικά,  τα παιδιά παρακολουθούν περισσότερο   τηλεόραση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.    Εάν είστε γονέας, τι  έχετε σχεδιάσει για τις  καλοκαιρινές διακοπές ;   Μήπως καλύτερα να εξερευνήσετε τη φύση με τα παιδιά σας;

Στη δεκαετία του 1960 υπήρχαν 27  ώρες  παιδικών προγραμμάτων  την εβδομάδα  το μεγαλύτερο μέρος του προγραμματισμού παρουσιαζόταν  ταυτόχρονα τα πρωινά του Σαββάτου.   Σήμερα υπάρχουν πάνω από 14 τηλεοπτικά δίκτυα που μεταδίδουν  παιδικά 24/7.

Σήμερα το μέσο  σπίτι έχει 2,86 τηλεοράσεις,  περίπου 18 % περισσότερες από ό, τι το 2000, και 43% περισσότερες  από ό, τι το 1990. Σήμερα  υπάρχουν περισσότερες τηλεοράσεις σε κάθε σπίτι από ό, τι  τα άτομα που ζουν σε αυτό.   Αυτό  για μένα είναι πολύ  ανησυχητικό.

Κατά μέσο όρο, τα παιδιά κάτω  των 8 ετών βλέπουν πάνω από 90 λεπτά την ημέρα  τηλεόραση ή DVD.     Τα παιδιά  των ηλικιών 8-18 ετών παρακολουθούν κατά μέσο όρο τρεις ώρες τηλεόραση την ημέρα.   Επί πλέον κατά μέσο όρο, το 60% των παιδιών κάτω των δύο χρησιμοποιούν κάποιο είδος  οθόνης και 4% βλέπει τηλεόραση κάθε μέρα.

Οι πωλήσεις  ποδηλάτων  για παιδιά μειώθηκε και  όλο και λιγότερα παιδιά κάνουν ποδήλατο  λόγω της αυξημένης και  επικίνδυνης κίνησης στους δρόμους ακόμη και στην εξοχή

Πιστεύω ότι το 2014 είναι μια τέλεια στιγμή για να αναζητήσουμε  τρόπους για να προσαρμοστούν αυτές φιλοσοφίες στην σύγχρονη ζωή μας.

Η Alcottt περιγράφεται συχνά για το πάθος για τη φυσική δραστηριότητα που είχε ως παιδί. Η Alcott είχε μια εκστατική σχέση με το τρέξιμο που φάνηκε βαθιά ριζωμένο στα κύτταρα της. Της άρεσε να τρέχει μέσα στο δάσος, όπως ένα παιδί.Η Alcott είπε κάποτε:

Είναι απαραίτητο  να κατανοήσουμε τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας για ένα παιδί  για την ανάπτυξη του, στο σώμα, στο μυαλό και στο πνεύμα

Ο Gretel Van Wieren πιστεύει ότι  θα δούμε  ραγδαία  προβλήματα αν τα παιδιά συνεχίσουν τις ίδιες συνήθειες και την έλλειψη  απασχόλησης  σε εξωτερικούς χώρους. Καταλήγει, «Αυτή είναι η πρώτη γενιά που είναι σημαντικά στην πρίζα σε διαφορετικό βαθμό … και ναι, τι σημαίνει αυτό; σύγχρονος τρόπος ζωής έχει δημιουργήσει μια απόσταση μεταξύ των ανθρώπων και της φύσης που τώρα συνειδητοποιούμε  ότι δεν  είναι  προς  όφελος μας   . Γι’ αυτό πρέπει να  ερωτηθούμε πώς θα επηρεάσει τα παιδιά μας και πώς πρέπει  να ανταποκριθούμε.

Πηγή: Christopher Bergland – psychologytoday.com
Κάτοχος παγκοσμίου Ρεκόρ στο Βιβλίο Γκίνες 


Δείτε σχετικά...
prev next

loading...

Leave A Comment