Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα παιδιά μας;

thumb (21)Οι ώρες ύπνου του παιδιού είναι μια διαρκής πηγή άγχους – ειδικά για τους νέους γονείς. Κοιμήθηκε αρκετά; Εάν όχι, τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση; Πόσες ώρες θεωρούνται ‘αρκετές’;

Ας ασχοληθούμε λοιπόν εδώ, με το κύριο ζήτημα: πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα παιδιά μας; Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες λένε οι ειδικοί – με σημαντικότερο και καθοριστικότερο όλων όμως, την ηλικία τους.

Εάν θα θέλαμε να κάνουμε κάποιες βασικές κατηγοριοποιήσεις τα πράγματα έχουν περίπου ως εξής:

 


 

Νεογέννητα:

15-18 ώρες την ημέρα, συνολικά

1-4 εβδομάδων:

15 – 16 ώρες την ημέρα

1-4 μηνών:

4 – 15 ώρες την ημέρα

4-12 μηνών:

14 – 15 ώρες την ημέρα

1-3 ετών:

12 – 14 ώρες την ημέρα

3-6 ετών:

10 – 12 ώρες την ημέρα

7-12 ετών:

10 – 11 ώρες την ημέρα

12-18 ετών:

8 με 9 ώρες την ημέρα

 

Πρέπει να τονίσουμε βέβαια ότι οι παραπάνω ‘τιμές’ δεν είναι τίποτε άλλο από ένας γενικός ‘μπούσουλας’ για τους γονείς – δεν πρέπει να γίνουν δηλαδή πηγή επιπλέον άγχους από αυτό που ήδη έχουν!

Οι τιμές αυτές μας βοηθούν βασικά να έχουμε τη γενική εικόνα. Κάτι πολύ χρήσιμο καθώς ιδιαίτερα όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, παίρνουν μέρος σε αρκετές δραστηριότητες μετά το σχολείο, έχουν την μελέτη για τα μαθήματα της επόμενης ημέρας ενώ συμμετέχουν και περισσότερο ενεργά στις εκδηλώσεις της οικογένειες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ώρα που πηγαίνουν στο κρεβάτι συχνά να φθάνει τις 10 ή 10.30 το βράδυ περιορίζοντας έτσι σημαντικά το διαθέσιμο χρόνο για τον ύπνο τους καθώς γύρω στις 7 το πρωί υπάρχει το εγερτήριο. Προφανώς δεν πειράζει να συμβεί αυτό μία-δύο φορές, ωστόσο γνωρίζοντας τις παραπάνω τιμές θα μπορούμε να περιορίζουμε τις υπερβολές και παράλληλα να ξέρουμε πόσο χρόνο ύπνου  χρειάζεται το παιδί μας για να είναι ξεκούραστο την επόμενη ημέρα.

Ας τις έχουμε κατά νου λοιπόν.

Πηγή:Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα παιδιά μας; http://praktikesidees.gr/v2/paidi/pose-ores-ypnou-xreiazontai-ta-paidia-ma/

 

 

loading...

Leave A Comment