Πότε πρέπει να κλείνουμε την Τηλεόραση

thumb (19)Η Τηλεόραση είναι ένα μέσο που συχνά διχάζει ειδικούς και μη. Άλλοι το θεωρούν ως τη μεγαλύτερη και πλέον απαραίτητη πηγή ενημέρωσης κι άλλοι ως το «μαύρο κουτί” που κλέβει ουσιαστικό χρόνο από την όλη επικοινωνία των ανθρώπων. Πέρα όμως από την προσωπική γνώμη κι οπτική του καθενός, εάν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, θα πρέπει να παραδεχτούμε πως στις περισσότερες των περιπτώσεων η τηλεόραση έχει αναπόφευκτα κυρίαρχο ρόλο στον ελεύθερο χρόνο μίας οικογένειας. Μέσα από αυτήν μπορεί να ενημερωθεί άμεσα και ζωντανά για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα κι όλο τον κόσμο αλλά και να ψυχαγωγηθεί.

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι το μέσο αυτό καθεαυτό αλλά ο τρόπος που το χρησιμοποιούμε στη ζωή μας – μικροί και μεγάλοι. Ας δούμε λοιπόν έξι βασικές περιπτώσεις που η Τηλεόραση πρέπει να κλείνει για πρακτικούς κι ουσιαστικούς λόγους:


1. Όταν τα παιδιά διαβάζουν για το σχολείο.

Το διάβασμα απαιτεί συγκέντρωση και η τηλεόραση είναι ένα μέσο που, αναπόφευκτα, διασπά την προσοχή. Πόσο μάλλον όταν αυτός που διαβάζει είναι παιδί. Την ώρα της σχολικής μελέτης λοιπόν οι δέκτες της ΤV στο σπίτι πρέπει να είναι κλειστοί.

2. Όταν η Οικογένεια κάθεται γύρω από το τραπέζι.

Η ώρα του Οικογενειακού γεύματος είναι «ιερή”. Κι αυτό γιατί είναι μία μοναδική ευκαιρία για όλους -παιδιά και γονείς-, να επικοινωνήσουν, ν’ ανταλλάξουν απόψεις, ν’ αστειευτούν, να χαρούν πραγματικά ο ένας την παρουσία του άλλου.  Η ανοιχτή τηλεόραση απλά θα δυσκολέψει αυτή την επικοινωνία αποσπώντας σημαντικά την προσοχή μικρών αλλά και …μεγάλων! 

3. Όταν μπορεί να εμποδίσει μία Οικογενειακή βόλτα.

Εδώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η …προονοητικότητα των γονιών. Έτσι, Κυριακή πρωί, όταν ο καιρός είναι καλός, η διάθεση ανεβασμένη και η πιθανότητα μία Οικογενειακής βόλτας έξω, ante portas, τηλεόραση δεν ανοίγει! Γιατί η προσκόλληση σε αυτή (ιδιαίτερα των παιδιών) μπορεί να φέρει σημαντικά και σε κάποιες περιπτώσεις ανυπέρβλητα προσκόμματα στην οικογενειακή έξοδο. Κι αυτό το λάθος, απλά δεν πρέπει να γίνεται!

4. Όταν το παιδί πρέπει να κοιμηθεί.

Τηλεόραση, υπολογιστής, tablet κι όλα τα σχετικά, παραμένουν ερμητικά κλειστά την ώρα που του παιδί πρέπει να ξαπλώσει. Σε πολλές περιπτώσεις δε, εμείς οι γονείς γκρινιάζουμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε με τον ύπνο των παιδιών μας χωρίς να έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο καθοριστική σημασία μπορεί να παίζουν οι ανοιχτοί δέκτες σε αυτό.

5. Όταν η οικογένεια μπορεί να επιλέξει μία άλλη μορφή διασκέδασης μέσα στο σπίτι.

Τι εννοούμε; Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι παραδείγματος χάριν, είναι μία εξαιρετική επιλογή για τη διασκέδαση όλων, την οποία η παρουσία μίας ανοιχτής τηλεόρασης στο δωμάτιο το πιθανότερο είναι ν’ αποτρέψει. Αλλά και η συζήτηση, τα πειράγματα και τ’ αστεία περνούν σε δεύτερη μοίρα όταν ο δέκτης είναι ανοιχτός.

Αυτό δε σημαίνει φυσικά πως η TV δε μπορεί να συμβάλει στη ψυχαγωγία της οικογένειας. Η χρήση της όμως πρέπει να γίνετια με μέτρο και στοχευμένα.

6. Όταν το Πρόγραμμα δεν ενδείκνυται γι’ αυτόν που το παρακολουθεί.

Αυτό φυσικά ισχύει κυρίως για τα παιδιά αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και για τους …μεγάλους. Έτσι, παρακολουθούμε με προσοχή το τι βλέπουν ή θέλουν να δουν τα παιδιά μας κι εάν κρίνουμε ότι δεν προσιδάζει στην ηλικία τους τους αποτρέπουμε. Πολλές φορές, ακόμη κι ένα καθόλα χρήσιμο τηλεοπτικό πρόγραμμα όταν απευθύνεται σε ενηλίκους, καλό είναι να μην το βλέπουν τα παιδιά.

Αλλά και εμείς οι μεγαλύτεροι όταν π.χ. γυρίζουμε στο σπίτι κουρασμένοι κι αγχωμένοι καλό είναι να επιλέγουμε μία εκπομπή που δε θα συμβάλει στην …κλιμάκωση της έντασης που ούτως ή άλλως υπάρχει. Το τηλεοπτικό πρόγραμμα που θα παρακολουθήσουμε πρέπει να μας οδηγήσει στην αντίθετη κατεύθυνση – αυτό έχουμε ανάγκη.

Πηγή:Πότε πρέπει να κλείνουμε την Τηλεόραση http://praktikesidees.gr/v2/oikogeneia/pote-prepei-na-kleinoume-th-thleorash/

 

loading...

Leave A Comment