Προτιμήστε την συζήτηση αντί για τον καυγά

Οι συγκρούσεις μεταξύ των συζύγων είναι κάτι πολύ συνηθισμένο αλλά μάλλον όχι και τόσο ευχάριστο για κανέναν.  Καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε κατ’αρχήν ότι οι περισσότερες συγκρούσεις, στην ουσία τους είναι συγκρούσεις αναγκών. Για παράδειγμα, ο ένας έχει ανάγκη για ξεκούραση λόγω μίας κουραστικής ημέρας στην δουλειά και ο άλλος (συνήθως η γυναίκα) έχει ανάγκη από παρέα και συζήτηση μετά από μία μέρα κλεισμένη στο σπίτι με τα παιδιά. Η διαφορετικότητα των αναγκών του κάθε ανθρώπου μπορεί να αποτελέσει πηγή σύγκρουσης.

Τι μπορεί να γίνει για να μειωθούν οι συγκρούσεις μέσα στο σπίτι;

οικογενεια σύζυγοι 1Το πρώτο βήμα που οφείλουν να κάνουν κυρίως οι μεγαλύτεροι σε μία οικογένεια είναι να κατανοήσει ο ένας την θέση του άλλου. Να κατανοήσει ο ένας τις ανάγκες του άλλου. Να μπει ο ένας στην θέση του άλλου έστω και για λίγο. Αυτό απαιτεί όμως να ρίξει ο καθένας τον εγωισμό του ώστε να μπορεί να μπει σε αυτή τη διαδικασία.

Το δεύτερο βήμα είναι η απόλυτη και ειλικρινή επικοινωνία μεταξύ των συζύγων. Οι σύζυγοι πρέπει να επικοινωνούν χωρίς περιστροφές με απόλυτη ευθύτητα ώστε να μπορεί ο ένας να καταλαβαίνει τον άλλον. Όταν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για κάποιο θέμα καλύτερα να εκφράσει ο καθένας τις απόψεις του με καλή διάθεση και αποδεχόμενος την δυνατότητα στον άλλον να έχει άλλη άποψη. Δυστυχώς όμως συνήθως ανεβαίνουν οι τόνοι γρήγορα σε σημείο που δεν υπάρχει συζήτηση με βάση τη λογική αλλά τσακωμός με βάση τον θυμό και τα νεύρα.

ΟΜΩΣ, εάν δούμε πιο προσεκτικά, πολλές από αυτές τις συγκρούσεις οφείλονται στην ΜΗ αποτελεσματική επικοινωνία και όχι στις διαφορετικές αξίες του καθενός. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν έχουμε μάθει να επικοινωνούμε σωστά ενώ στην ουσία οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούμε στην ζωή μας μία ήρεμη ζωή χωρίς καυγάδες.

Όσο αφορά την αποτελεσματική επικοινωνία, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις ώστε αυτή να γίνεται σωστά. Καταρχήν δεν πρέπει να υπάρχει φόβος έκφρασης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει και από τις δύο πλευρές να δημιουργείται το κατάλληλο κλίμα ώστε ο καθένας να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Πρέπει να εκλείπει παντελώς ο μεγαλύτερος εχθρός της επικοινωνίας που είναι ο φόβος της σύγκρουσης. Αυτό σημαίνει ότι εκφράζω την άποψή μου ελεύθερα χωρίς να φοβάμαι τι θα πει ο άλλος και χωρίς να είμαι έτοιμος και εγώ να συγκρουστώ εάν ακούσω διαφορετική άποψη. Να διαφωνούμε δηλαδή αλλά με καλή διάθεση και με απώτερο σκοπό να βρούμε μια κοινή λύση…
Το βασικό πρόβλημα: Ποιος φταίει;

Δυστυχώς όμως τις περισσότερες φορές όταν υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις σε κάποιο θέμα, αντί να γίνεται ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ των συζύγων, αυτό που γίνεται είναι ένα «δικαστήριο» που ο καθένας προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι αθώος και οτι ο άλλος είναι ένοχος και ότι ο άλλος φταίει… Αυτό όμως πέρα από την ανωριμότητα που δείχνει, αποδεικνύει πολλές φορές το γεγονός ότι μπαίνει ο εγωισμός μπροστά και αντί να συνεργάζονται οι σύζυγοι για να βρουν μια κοινώς αποδεκτή λύση σε ένα πρόβλημα, ασχολούνται με το «ποιος φταίει» και πολλές ξεχνάνε ακόμα και το ίδιο το πρόβλημα πάνω στον καυγά…!

Κι όμως …»Κανείς δεν φταίει για τίποτα» … Δύσκολο να το πιστέψουμε αλλά εάν το πιστέψουμε μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά… Αυτό δεν ισχύει βέβαια απόλυτα αλλά πολλές φορές καλό είναι να βλέπουμε τα πράγματα έτσι και να θεωρούμε ότι ο καθένας έκανε το καλύτερο που μπορούσε με βάση τις δεδομένες συνθήκες οπότε δεν ψάχνουμε να βρούμε ποιος φταίει αλλά προσπαθούμε να «τα βρούμε» και να ζήσουμε ειρηνικά με το έταιρό μας ήμισυ.

 [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container] 


Δείτε σχετικά...
prev next

loading...

Leave A Comment