Η καλή σωματική κατάσταση χαρίζει πιο δυναμικό εγκέφαλο

Η αερόβια γυμναστική συνδέεται  με τον καλύτερο χειρισμό της  γλώσσας και μία καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που είναι σωματικά γυμνασμένα έχουν ταχύτερη και πιο αποτελεσματική αντίδραση κατά την ανάγνωση από τα παιδιά που  είναι λιγότερο γυμνασμένα.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Illinois at Urbana-Champaign διαπίστωσαν  ότι τα παιδιά που είναι σε καλύτερη σωματική κατάσταση είχαν καλύτερες  γλωσσικές δεξιότητες  από τους λιγότερο γυμνασμένους συνομηλίκους τους.   Αυτές οι γλωσσικές δεξιότητες συνδέονται με τον εγκέφαλο  και  τροφοδοτούνται με περισσότερη δύναμη και μεγαλύτερη ταχύτητα.

Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει εμπειρικά πώς ακριβώς  η γυμναστική  επηρεάζει τις αλλαγές στην ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους δείχνουν σαφώς μια άμεση συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων φυσικής κατάστασης και της γνωστική απόδοσης σε μια ποικιλία εργασιών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) για να συλλάβουν την ταχύτητα και την ευρωστία των ηλεκτρικών ερεθισμάτων που συνδέονται με την δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων. Είναι ενδιαφέρον, ότι τα παιδιά σε καλή φυσική κατάσταση  ήταν πιο ικανά σε  γλωσσικές δεξιότητες τόσο κατά την ανάγνωση απλών προτάσεων  ή προτάσεων  που περιέχουν γραμματικά  ή συντακτικά λάθη.

Οι ερευνητές του Illinois  επικεντρώθηκαν στην επεξεργασία  που κάνει ο  εγκέφαλος για να προσδιορίσει το νόημα μιας λέξης.   Επίσης, εξέτασαν μια άλλη  κυματομορφή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον έλεγχο των γραμματικών  κανόνων  της προτάσεως.  

Το 1871 ο  Lewis Carroll στο μυθιστόρημά του, Through the Looking-Glass  και What Alice Found There,  έγραψε ένα  ποίημα   χωρίς νόημα, το «Jabberwocky» που αναγκάζει τους νέους αναγνώστες  να  καταβάλουν προσπάθεια  για να καταλάβουν το εξαιρετικά αινιγματικό  ποίημα.   Ο  Lewis Carroll  δημιούργησε λέξεις  που  δεν έχουν στην πραγματικότητα  κανένα νόημα.  Η εμπειρία αυτών που το διαβάσανε είναι η εξής: «Φαίνεται πολύ όμορφο αλλά είναι μάλλον δύσκολο να  το καταλάβω! Κατά κάποιο τρόπο φαίνεται να γεμίζει το κεφάλι μου με  ιδέες, μόνο εγώ δεν ξέρω ακριβώς τι είναι!» Αυτό το ποίημα χρησιμοποιήθηκε στην εν λόγω έρευνα.

παιδια αθλουνται με ποδηλατο

Τα αποτελέσματα  της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά που βρίσκονται σε καλύτερη σωματική κατάσταση  ανταποκρίνονται  καλύτερα  σε συντακτικές  ‘παραβιάσεις’.    Τα ευρήματα δείχνουν ότι η  φυσική κατάσταση συνδέεται με μια καλύτερη δυνατότητα να  εντοπισθεί  ή / και  να διορθωθεί  ένα συντακτικό λάθος.

Συμπέρασμα:

Η γυμναστική  μπορεί να βελτιώσει την ακαδημαϊκή επίδοση ενός παιδιού.  Το πιο σημαντικό είναι ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι διαφορές στην εγκεφαλική δραστηριότητα αντιστοιχούν  ευθέως σε μια υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστούν  οι  συγκεκριμένοι μηχανισμοί  του εγκεφάλου που βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία σε παιδιά που είναι πιο γυμνασμένα. Τα νέα αυτά ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε ένα αυξανόμενο σώμα της έρευνας που βρίσκει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ γυμναστικής, της δύναμης του εγκεφάλου και μίας βελτιωμένης γνωστικής λειτουργία καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής. 


Δείτε σχετικά...

loading...

Leave A Comment