Τα 2 λάθη των γονιών που κάνουν τα παιδιά ανυπάκουα

Όλοι κάνουμε λάθη ως  γονείς. Το  καλύτερο όμως είναι να αποφύγουμε κάθε είδους αρνητικής συμπεριφοράς  που μπορεί να είναι καταστροφικό στην σχέση μας με το παιδί μας και πολύ πιθανό να  το κάνει να αποκτήσει ακόμα πιο προκλητική συμπεριφορά.  Εδώ θα θέσουμε δύο πράγματα προς αποφυγή.

Αποφύγετε τις φωνές και το «ξύλο»

παιδιά παίζουνΔεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από τις φωνές και  το ΄ξύλο΄ για να  τροφοδοτήσουν μία προκλητική συμπεριφορά  στο παιδί.   Όταν φωνάζετε ή   χτυπάτε  δείχνετε  ότι έχετε χάσει τον έλεγχο  και καταλήγετε σε ένα ξέσπασμα λόγω αδυναμίας. Τι είδους μάθημα μπορεί όμως μπορεί να είναι αυτό για το παιδί μας; Βεβαίως, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε φωνάξει στο παιδί μας γιατί είμαστε άνθρωποι και έχουμε και όρια στις αντοχές μας. Όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως το μόνο που πετυχαίνουμε με αυτόν τον τρόπο είναι να εκφοβίζουμε τα παιδιά μας.  Ενώ μπορεί να νομίζουμε ότι κάτι καταφέραμε  για να σταματήσουν την κακή  συμπεριφορά,  στην ουσία το μόνο που πετυχαίνουμε είναι μια ακόμη πιο προκλητική και επιθετική συμπεριφορά μακροπρόθεσμα. 

Πως να αποφύγετε τις φωνές ή το ξύλο; Πάρτε βαθιές ανάσες, σκεφτείτε την αρνητική ενέργεια που μεταδίδετε  στο παιδί σας και υπενθυμίστε στον εαυτό σας πώς τέτοιες ενέργειες καταστρέφουν την  εμπιστοσύνη ανάμεσα σε εσάς  και το παίδι. Μπορείτε επίσης να φανταστείτε την όλη εικόνα από άλλο οπτικό πεδίο, απεικονίζοντας  τον εαυτό σας   και παρακολουθώντας την αλληλεπίδρασή σας, θα έχετε μια πιο υγιή προοπτική και  λιγότερο αντιδραστική.

Μην κρίνετε το παιδί σας

Αν πιάσετε  τον εαυτό σας να  κρίνει αρνητικά το παιδί σας, σταματήστε αμέσως.   Κριτική σημαίνει  αρνητικά σχόλια για   τις σκέψεις του ,  τα συναισθήματα του , τις  ιδέες, του  ή ακόμη και το ίδιο το παιδί.   Τα παιδιά αντιλαμβάνεται την κριτική ως απόρριψη, γελοιοποίηση, κριτική,  ή και κατηγορία.   Αυτό είναι πραγματικά επιβλαβές για τα παιδιά- τόσο απλά. Η κριτική είναι  επιζήμια για την αποτελεσματική επικοινωνία, και  βλάπτει την αυτοεκτίμη του παιδιού. Τα παιδιά αυτά  αισθάνονται  ότι έχουν απορριφθεί,  είναι αντιπαθή και ανεπαρκής.

Σίγουρα, πρέπει να σχολιάσετε εποικοδομητικά τη συμπεριφορά του παιδιού σας, ή κάτι που έχει κάνει, αλλά χωρίς  επικρίσεις για το ίδιο το παιδί.  Θυμηθείτε τους  δικούς σας αγώνες σαν παιδί και να είστε υποστηρικτικοί  στις   συζητήσεις σας.

Πηγή: Jeffrey Bernstein – Συγγραφέας του «10 Days to a Less Defiant Child» 


Δείτε σχετικά...
prev next

loading...

Leave A Comment