5 πρακτικά …αντίδοτα για την γκρίνια του παιδιού

thumb (27)Μία από τις δυσκολότερες ώρες της ημέρας, ιδιαίτερα όταν είναι καθημερινή και είμαστε ήδη κουρασμένοι από τη δουλειά, είναι αναμφισβήτητα εκείνη που τα παιδιά αρχίζουν να γκρινιάζουν. Κι αυτό συμβαίνει πολλές φορές απροειδοποίητα, χωρίς συγκεκριμένη (εμφανή τουλάχιστον) αφορμή. Και είναι μία γκρίνια που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Γιατί όταν τα παιδιά αρχίζουν να γκρινιάζουν δύσκολα κάνουν πίσω ενώ κι εμείς, όντας ήδη κουρασμένοι, συχνά δεν δείχνουμε την απαιτούμενη ψυχραιμία.

 


 

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να φέρουμε την όλη κατάσταση σ’ ένα λογαριασμό;  Ας δούμε 5 πρακτικά «μυστικά» που πηγάζουν από την ίδια τη γονεϊκή εμπειρία και που χωρίς να υπόσχονται «εγγυημένο αποτέλεσμα» μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά – ανάλογα βέβαια και με τα συγκεκριμένα δεδομένα που κάθε φορά υπάρχουν:

1. Πετάμε τη μπάλλα στην …εξέδρα.

Πολλές φορές η αιτία της γκρίνιας μπορεί να είναι απλά η κούραση ή ένα γεγονός που στη βάση του να είναι, τελικά, εντελώς ασήμαντο. Εδώ πρέπει να δράσουμε άμεσα γυρίζοντας την προσοχή τους προς μία τελείως άλλη κατεύθυνση. Αλλάζουμε π.χ. τελείως θέμα συζήτησης επιλέγοντας ένα άλλο αντικείμενο που ξέρουμε ότι τα ενδιαφέρει ή τα στρέφουμε προς μία άλλη αγαπημένη γι’ αυτά δραστηριότητα.

2. Δίνουμε στο παιδί κίνητρα για να σταματήσει τη γκρίνια.

Εάν η γκρίνια δε σταματάει με …τίποτε πρέπει να έχουμε ένα ακόμη «κρυφό» όπλο στην φαρέτρα μας. Μία γρήγορη επιβράβευση που θα κερδίσει εάν σταματήσει να γκρινιάζει και η οποία καλό θα ήταν να είναι παράλληλα και κάτι χρήσιμο γι’ αυτό. ‘Ενα μικρό δωράκι π.χ. που ξέρουμε ότι του αρέσει  χωρίς παράλληλα να το κακομαθαίνει (ένα βιβλίο ή ένα μικρό παιχνίδι ευτελούς αξίας π.χ.). Γενικώς καλό είναι να έχουμε κάπου ένα …απόθεμα από τέτοια μικρά δώρα. Μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικές λύσεις σε τέτοιου είδους δύσκολες καταστάσεις. Φυσικά, η συγκεκριμένη εναλλακτική είναι πολύ χρήσιμη αλλά δεν πρέπει να γίνει μία μόνιμη επιλογή γιατί τότε ίσως φέρει, σε βάθος χρόνου, τα αντίθετα αποτελέσματα.

3. Ασχολιόμαστε άμεσα μαζί του.

Πολύ συχνά η γκρίνια του παιδιού είναι απλά το μέσο για να μας τραβήξει την προσοχή. Στην περίπτωση αυτή δε μένουμε απαθείς αλλά το προσεγγίζουμε άμεσα και συζητάμε μαζί του με ηρεμία. Πολλές φορές αυτή είναι η «μαγική» λύση που λόγω κούρασης ή φορτωμένου πραγράμματος δεν εφαρμόζουμε άμεσα. Μιλώντας με το παιδί μας θα πετύχουμε 2 βασικά πράγματα:

– Θα του εξηγήσουμε ότι η γκρίνια δε βοηθάει  και,

– θ’ ανακαλύψουμε τι είναι αυτό στη συμπεριφορά μας που το ενοχλεί.

4. Δεν το κοροιδεύουμε.

Πολλές φορές τα μικρά μας όταν γκρινιάζουν γίνονται τόσο …χαριτωμένα που μας κάνουν να θέλουμε να τα πειράξουμε λίγο παραπάνω. Ε, αυτή είναι η απόλυτη συνταγή αποτυχίας! Το παιδί τις περισσότερες φορές δεν καταλαβαίνει το καλοπροαίρετο του πειράγματος και η όλη κατάσταση, εκεί που θα μπορούσε να εξομαλυνθεί, γίνεται πραγματικά εκρηκτική.

5. Δε φωνάζουμε στο παιδί μας.

Πολλοί θα πουν ότι δε θα χρειαζόταν καν να το αναφέρουμε αυτό. Κι όμως, είναι ένα από τα βασικότερα λάθη που κάνουμε όταν καλούμαστε να διαχειριστούμε τη γκρίνια του παιδιού μας. Βασική αιτία είναι βέβαια η δική μας κούραση. Όμως ας έχουμε πάντα κατά νου ότι το ύψωμα της φωνής εκ μέρους μας όχι απλά δεν προσφέρει κάποια λύση αλλά λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στην ένταση της όλης κατάστασης. Όσο κουρασμένοι κι εάν είμαστε λοιπόν, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι φωνές δεν αποτελούν κανενός είδους λύση.

Πηγή:5 πρακτικά …αντίδοτα για την γκρίνια του παιδιού http://praktikesidees.gr/v2/paidi/pente-exypnes-lyseis-gia-thn-grinia-tou-paidiou/

 

loading...

Leave A Comment